Rondreis Vietnam & Cambodja

Rondreis Vietnam & Cambodja

€2950 per persoon

Deze reis omvat alle hoogtepunten van Vietnam en Cambodja. Het is een heel gevarieerde trip die begint in Hanoi en eindigt in Siem Reap. Van de megastad Ho Chi Minh met de Cu Chi tunnels naar de rijstcultuur in de Mekongdelta en het prachtig tempel complex van Angkor Wat. Een verrassende en indrukwekkende rondreis die je nooit meer zal loslaten.

20 dagen
1
Dag 1 Heenreis naar Vietnam
Vertrek vanuit Brussel of andere luchthaven naar de luchthaven van Hanoi.  
2
Dag 2 Aankomst in Hanoi
Na de grensformaliteiten word je opgewacht door je gids die je naar je hotel brengt. De rest van de dag is vrij. Overnachting in een kleinschalig hotel.
3
Dag 3 Hanoi
’s Ochtends vroeg word je naar het Hoan Kiem meer gebracht. Het is de gewoonte in Vietnam om vroeg op te staan en buiten aan lichaamsbeweging te doen. Sommigen doen aan tai chi, anderen aan aerobics. Doe gerust mee! Je bezoekt de Ngoc Son Tempel die midden in het meer ligt. Je krijgt dan een lokaal ontbijt met een typische ijskoffie en een lekkere gevulde baguette. Daarna ga je naar de Oude Wijk, waar je nog veel gebouwen vindt uit de Franse tijd, zoals de Sint-Jozef kathedraal uit 1886 en de Hoa Lo gevangenis, eerst bedoeld voor tegenstanders van het Franse bewind, nadien van de noordelijke communistische regering. Om de ochtend af te sluiten ga je naar het Huu Tiep meer, beter bekend als ‘B-52 meer’, omdat je er het wrak van een US B-5 bommenwerper kan zien. Op de middag keer je terug naar de Oude Wijk. Vietnam is bekend om zijn lekker eten. Als lunch krijg je een aantal lokale specialiteiten. Daarna bezoek je de mooie en interessante Tempel van de Literatuur uit 1076. Hierin bevond zich vroeger de eerste universiteit van het land, die vooral mensen uit de elite opleidde. Je stadstour eindigt op de spoorwegen die je nog midden in de stad vindt. Je sluit de dag af met een biertje in een ‘bia hoi’, een lokaal biercafé met ‘bier van het vat’.
4
Dag 4 Halong Bay
Na het ontbijt vertrek je voor een tweedaagse reis naar de baai van Ha Long, voor velen hét hoogtepunt van een reis in Vietnam. Ga aan boord van een kleinschalige, comfortabele boot met restaurant en veel ruimte op het dek om te genieten van het voorbijglijdende landschap. De lunch wordt opgediend in het restaurant van zodra de boot vertrokken is. We nemen bewust andere routes dan de klassieke om niet omringd te zijn door andere boten. Op een rustige plaats wordt het anker geworpen en ga je de omgeving per kayak verkennen: een heel aangenaam tochtje tussen karstbergen en zelfs door de grotten heen. Je kan daarna nog wat gaan zwemmen. Tegen de avond is het aperitieftijd. Wie wil kan aan een korte kookles deelnemen, waarbij je bvb. Vietnamese loempia’s leert maken. Daarna wordt het diner opgediend. Bij zonsondergang moet je op het dek zijn, want dan is de baai op zijn mooist.
5
Dag 5 Halong Bay – Hue
Deze ochtend staan koffie, thee en cakes klaar voor het ontbijt. Geniet van het uitzicht en de stilte in de mistige baai. Je kan daarna deelnemen aan een tai chi sessie van 30 min. op het dek: de ideale manier om de dag aan te vatten. Daarna stap je in een traditionele bamboeboot om een drijvend dorp te gaan bezoeken: een leuk boottochtje in een schitterend landschap. Nadien begint de terugvaart naar het vasteland. Onderweg geniet je van een lekkere brunch. Daarna kan je verder genieten van het prachtige landschap van de baai, tot je de kust bereikt, van waar je met een shuttlebus naar Hanoi wordt gebracht. Daar wachten een gids en chauffeur je op om je naar de luchthaven te brengen voor je avondvlucht naar Hue. Je komt laat in de avond aan in Hue.
6
Dag 6 Hue
Na een vroeg ontbijt brengt je gids je naar de ‘verboden purperen stad’, die werd gebouwd onder de Keizer Gia Long in het begin van de 19de eeuw. In 1993 werd de hele stad Hue gelukkig als werelderfgoed geklasseerd. Je bezoekt de schitterende ‘verboden stad’, waar het aangenaam kuieren is. Op de middag lunch je in een lokaal restaurant. Daarna stap je in een ‘Drakenboot’ voor een leuke boottocht op de Parfumrivier. Je bezoekt de bekende Thien Mu Pagode. Daarna rij je naar de indrukwekkende mausolea van de keizers Tu Duc en Khai Dinh. Tu Duc was de vierde keizer. Het is tijdens zijn bewind dat Vietnam door Frankrijk werd gekoloniseerd. Men zegt dat hij 104 concubines had. Khai Dinh was keizer van 1916 tot 1925. Zijn ‘gotische’ mausoleum vertoont een mengeling van klassiek Vietnamese en moderne architectuur. Zo is het monument grotendeels uit beton gemaakt en bevat het Europese architecturale details.
7
Dag 7 Hue – Da Nang – Hoi An
Na het ontbijt rij je naar Hoi An, via de kustweg. Het is een adembenemende rit, vooral als je de 20 km lange ‘Hai Van’ bergpas oversteekt, de hoogste en langste van het land. Onderweg stop je voor foto’s, bijvoorbeeld van het Lang Co strand en de activiteiten van de vissers. Als de bergpas achter de rug is kom je aan in Da Nang. Je bezoekt er het museum van de Cham-hindoecultuur, met veel mooie beeldhouwwerken, dat al bestaat van in 1915. Bij aankomst in Hoi An doe je een wandeltour door dit charmante stadje met zijn honderden historische huizen, congregatiehallen, pagodes en andere bouwwerken, die het multiculturele karakter van Hoi An illustreren. Je bezoekt de Japanse overdekte brug, het pottenbakkersmuseum, het 200 jaar oude ‘Tan Ky’ huis, de ‘Chua Ong’ Pagode en de lokale markt.  
8
Dag 8 Hoi An
Na het ontbijt heb je een vrije dag in Hoi An. Je hebt de mogelijkheid om volgende excursies bij te boeken: per fiets naar de tempels van My Son, fietsen en koken in een groentendorp, de hindoetempels van My Son.
9
Dag 9 Ho Chi Minh en Street food tour
Na een vroeg ontbijt word je naar de luchthaven van Da Nang gebracht voor je vlucht naar Ho Chi Minhstad. Na aankomst rij je direct door naar de legendarische Cu Chi Tunnels. Meer dan 200 km tunnels werden gebouwd door de Vietnamese guerillabeweging. Je daalt af in deze tunnels en ziet er slaapkamers, vergaderzalen, schuilkelders, rookvrije keukens. Probeer je in te beelden hoe men hier moest overleven . Tegen de avond word je opgehaald voor een ‘street food tour’ per motorfiets (je zit achterop) door de bruisende stad. Het doel van deze tour is zoveel mogelijk verschillende gerechten te leren kennen die je op straat kan kopen. Eerst ga je naar drie verschillende straatverkopers, waarbij je enkele van de vele straatgerechten kan proeven en ook uitleg krijgt over de achtergrond van elke schotel. De tour eindigt met de belangrijkste culinaire traditie: de straatbarbecue! Hier staat geen limiet op de hoeveelheid die je bestelt. Je kan ook rijstwijn uitproberen, slangenwijn, ginsengwijn en geitenwijn.
10
Dag 10 Ho Chi Minh
Tijdens deze tour zal je het economische hart van Vietnam beter leren kennen. Saigon, zoals de stad vroeger heette, verzoent Amerikaanse en Chinese invloeden zonder zijn authentieke Vietnamese cultuur te verliezen. Moderne wolkenkrabbers rijzen op naast oude Chinese pagodes. Mensen verzamelen rond straatverkopers en eetstalletjes. Na het ontbijt ga je naar Chinatown en bezoek je de grote ‘Binh Tay’ markt. Je bezoekt een 150 jaar oude Chinese tempel en een boeiend museum gewijd aan natuurlijke geneesmiddelen, nog steeds ‘hot’ in Vietnam. Je luncht in een goed restaurant. Na de lunch bezoek je het interessante Herenigingspaleis, tot 1975 het presidentiële paleis van Zuid-Vietnam, nu een museum. De tijd van de Amerikaanse oorlog lijkt hier terug tot leven te komen. Verder bezoek je de Notre-Dame Kathedraal en het mooie koloniale Postgebouw. Op het einde kan je gaan shoppen op de Ben Thanh markt.
11
Dag 11 Ho Chi Minh – Mekongdelta
Na het ontbijt rij je naar de stad Ben Tre in de Mekongdelta. Direct na aankomst stap je in een boot voor een cruise door een zijrivier van de Mekongrivier. Je stapt onderweg af aan een bakstenenfabriekje, een atelier waar kokosnoten worden verwerkt, en een huis waar ze matten en bezems maken. Je wandelt naar een klein dorpje waar je het lokale leven leert kennen. Met een ‘xe loi’ (een soort riksha aan een motorfiets) rij je naar een lokaal restaurant voor de lunch. Daarna stap je in een sampan (rivierbootje) voor een aangenaam boottochtje door smalle kanalen. Vervolgens ga je fietsen, langs de fruitgaarden, naar het huis van een gepassioneerde antiekverzamelaar. Zijn huis staat dus vol antiek. Je kan bij hem ook oude fotoalbums uit de Franse tijd bewonderen. Je fietst dan terug naar je boot en vaart naar de aanlegsteiger. Van daar rij je naar de grootste stad van de delta: Can Tho. De rest van de dag is vrij. Je kan kuieren langs de rivier of de oude overdekte markt aan het water bezoeken.
12
Dag 12 Can Tho – Chau Doc
Na een vroeg ontbijt stap je in een boot die je voert naar de drijvende markt van Cai Rang, de beroemdste van de Mekongdelta. Het ballet van de tientallen boten met kleurrijke koopwaar die elkaar verdringen is een prachtig schouwspel! Daarna vaar je door smallere kanalen en bezoek je nog een atelier waar rijstnoedels worden gemaakt. Dan rij je naar Chau Doc. De rest van de dag is vrij om te relaxen in je mooie hotel aan de rivier.
13
Dag 13 Phnom Penh
Vandaag ben je vrij tot je naar de aanlegsteiger wordt gebracht, waar je de publieke boot Hang Chau neemt naar Phnom Penh. De boottrip duurt ongeveer 5u. Bij het oversteken van de grens met Cambodja moet je de visa formaliteiten vervullen. Bij aankomst in de stad word je verwelkomd door je gids en een chauffeur die je naar je hotel brengen.
14
Dag 14 Pnom Penh
Deze morgen, na het ontbijt start een speciale stadstour die je verschillende kanten van Phnom Penh leert kennen en tegelijk een foodie-tour is. Je start met een ontbijt van ‘streetfood’ op de markt ‘Pshar Kandal’, met onder andere gebakken noedels, rundsbarbecue met papayasalade, noedelsoep, snacks op basis van kokosnoot… Daarna wandel je naar de oude Franse buurt waar je nog mooie koloniale gebouwen vindt, met ‘Belle Epoque’ en ‘Art Deco’ elementen: het postkantoor, het oude Franse administratieve centrum… Dan bezoek je het treinstation uit de koloniale tijd, dat sinds 1990 niet meer als station dienst doet. Daarna ga je naar de markt Pshar Thmey (‘grote markt’), een overdekt art deco gebouw uit 1937 van Louis Chauchon dat bij opening de grootste markt van Azië was. Hier kan je letterlijk alles vinden. Dan wandel je naar de nieuwe Franse ambassade, gebouwd op dezelfde plaats als de oude, die door de Khmer Rouge was vernield toen ze de stad innamen. Een lunch in een leuk restaurant is inbegrepen. In de namiddag leer je meer over de verschrikkelijke recente geschiedenis van Cambodja en hoe deze herdacht wordt. Je bezoekt Choeng Ek, de plaats van de ‘Killing Fields’ 17 km buiten de stad, en de gevangenis van Tuol Sleng. Deze gevangenis, in een school ondergebracht, toont je de terreur die het regime van de Khmer-Rouge zijn eigen bevolking aandeed. Een schokkende ervaring, maar een belangrijk deel van de geschiedenis van het Cambodjaanse volk.
15
Dag 15 Sambor Preikuk
Na het ontbijt en vooraleer je vertrekt naar het noorden bezoek je vandaag het Koninklijk Paleis en de Zilveren Pagode, bedekt met 5000 zilveren tegels. Dan stap je in de auto, op weg naar Kampong Thom. Je stopt even in Skuon waar je de lokale specialiteiten – gefrituurde spinnen, kakkerlakken en andere insecten – kan degusteren. Bij aankomst in Kompong Thom sla je af naar de ruïnes van de pre-Angkoriaanse stad Sambor Prei Kuk. Je kan de tempels, verspreid in een lommerrijk bos. Je zal verbaasd zijn over de grootsheid van deze monumenten die er al stonden voor Angkor! Een lunch is inbegrepen.
16
Dag 16 Siem Reap
Na het ontbijt rij je verder naar het noorden, richting Siem Reap. Je rijdt naar het dorp Kampong Kleang, waar veel huizen op palen van wel 10m staan. In het natte seizoen is het dorp omringd door water en in het droge seizoen ligt het dorp op vlaktes waarvan het water is weggetrokken. Onderweg naar het dorp zie je veel houten huizen en visgerief. De vissers kennen hier veel methodes om vis te vangen. Je wordt door enthousiaste kinderen ingewuifd. Je bezoekt een schooltje en je leert meer over het lokale leven hier.
17
Dag 17 Angkor Wat
Bereid je voor op een lange dag vandaag ,want je zal alle hoogtepunten van Angkor zien! Deze morgen vertrek je rond 5u om de zonsopgang te zien bij Angkor Wat, de grootste tempel van de Angkor-site. Dit indrukwekkende bouwwerk, gebouwd als mausoleum voor Suryavarman II zal geen enkele bezoeker onverschillig laten. Na het bezoek word je naar een dorp in de omgeving gebracht, waar je kan zien hoe verse rijstnoedels worden gemaakt en je zelf een ontbijt met noedelsoep krijgt. Na het ontbijt bezoek je het Bayon Informatiecentrum, dat deels door de UNESCO en deels door een Japanse NGO wordt gefinancierd en dient om bezoekers meer inzicht te geven in de monumenten van Angkor en de wijze waarop deze worden geconserveerd. Hoogtepunt is hier het majestueuze Bayon met de serene hoofden van de koning ingebouwd in de tempelmuren. In de omgeving daarvan vind je ook het Baphuon (de koninklijke tempel), de olifantenterrassen, de Suor Prat tempel, de Koninklijke omwalling en de Phimeanakas… Daarna neem je een lunch op de tempelsite. Ten slotte bezoek je Ta Phrom. Deze iconische tempel is bekend omdat hij bijna volledig door de jungle in een wurggreep wordt gehouden! Zo moet heel Angkor eruit gezien hebben toen het werd ontdekt door Henri Mouhot. Indien gewenst, kan je nog wachten tot de zon ondergaat of je kan ook al terugkeren naar het hotel.
18
Dag 18 Bantaey Srei
Na het ontbijt ga je vandaag Banteay Srei (de ‘Citadel van de Vrouwen’) bezoeken: een aanrader! De tempel dateert van de 10de eeuw en is opgedragen aan Shiva. Je vindt er de mooiste bas-reliëfs van heel Angkor en de kleur van de zandsteen geeft de tempel een feeërieke roze kleur. Nadien ga je hier in de buurt het landmijnenmuseum bezoeken. Er zouden in heel de wereld nog 110 miljoen landmijnen verborgen zitten. Daarna keer je terug naar je hotel. Je bezoekt dan het dorp Mechrey op het Tonle Sap meer (‘het Grote Meer’). Onderweg stop je bij Ampil Peam, een dorp dat tradities van eeuwen geleden onderhoudt. Daarna gaat het verder naar Mechrey, een kleine gemeenschap op het Tonle Sap meer. Je stapt in een typische lokale boot om de omgeving te verkennen. Je vaart onder andere door een overstroomd woud. Je gids geeft uitleg over de biodiversiteit in dit gebied en het economische belang van het meer voor duizenden bewoners. Tonle Sap is in feite meer en rivier tegelijk. De stroming verandert 2 keer per jaar van richting. Het meer is door de UNESCO uitgeroepen als ‘biosfeer’: een erkenning van het grote belang van het meer voor de omliggende ecosystemen.
19
Dag 19 Fietsen en koken op het platteland
Je vertrekt deze morgen voor een fietstocht op het platteland. Je zal tijdens de rit kennis maken met de Cambodjaanse keuken bij een lokale familie. ‘s Ochtends ga je inkopen doen op de lokale markt, en je gaat daarna naar het huis van de familie. Samen met hen kook je de gerechten en daarna eet je ze op samen met het gastgezin. Dan fiets je verder langs rijstvelden en kleine dorpen. Als het je interesseert kan je een bezoekje brengen aan één van de traditionele huizen of aan de pagode. Na het fietsen kan je wat relaxen. Proef zeker eens van lokale dranken zoals suikerrietsap met ijs, de typische drank van het platteland. In de namiddag ben je vrij om te genieten van het zwembad of om een wandeling te maken in Siem Reap. We geven voldoende tips in je draaiboek.
20
Dag 20 Terugvlucht
De gids brengt je naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Brussel of andere luchthaven.
Inbegrepen
  • Alle overnachtingen
  • Kamer en ontbijt
  • Lunches volgens programma
  • Engelstalige gids/ privé chauffeur gedurende volledige reis
  • Alle excursies, uitstappen, toegangsgelden volgens programma
  • Volpension tijdens cruise Ha Long Bay
Niet inbegrepen
  • Annulatie- en/of bijstandsverzekering
  • Internationale vluchten
  • Lokale taksen
  • Overige maaltijden en persoonlijke uitgaven